+ 747.575 RON
11
109 RON
Privire generala asupra campaniilor Google Ads (1 noiembrie 2022 – 30 aprilie 2023 vs. aceeasi perioada din anul precedent)
- Buget investit: crestere cu 30,600 RON
- Achizitii/vanzari: crestere cu 548.000 RON
- Cost pe conversie: scadere cu 396 RON/achizitie
- ROAS: crestere cu 10,6 puncte
Privire generala asupra campaniilor Facebook Ads (10 noiembrie 2022 – 30 aprilie 2023)
- Buget investit: 19.221 RON
- Achizitii/Vanzari: 190.812 RON
- Cost pe achizitie: 116,5 RON
- ROAS: 9,93
Despre proiect
Proiectul despre care vom discuta este un magazin online ce face parte din nisa de cadouri. Genul acesta de business are o sezonalitate destul de mare, deoarece cererea pentru produsele comercializate este crescuta doar in anumite perioade din an, asa ca uneori reprezinta o provocare promovarea lui.
Preluarea proiectului
In momentul in care am preluat proiectul, magazinul online beneficia de promovare prin Google Ads (erau setate 3 campanii in reteaua de cautare) si SEO, acestea fiind principalele canale in urma carora se concretizau vanzari.
Analiza
Structura campaniilor din contul Google Ads a necesitat ceva mai multa atentie si o serie de optimizari, deoarece nu performa la capacitate maxima. Contul avea 3 campanii active:
1. O campanie in reteaua de cautare – pentru cuvinte cheie generale
Prin care se promovau produsele la nivel general. Aici existau 3 grupuri de anunturi si fiecare grup de anunt dispunea de 1-2 cuvinte cheie setate pe potrivire ampla. Unul dintre aceste grupuri era destinat cuvintelor cheie legate de o anumita sarbatoare din an.
In mod normal, acest grup de anunt ar fi trebui sa fie transformat intr-o campanie individuala, pentru a putea ajusta bugetul separat in perioada respectiva.
O alta problema sesizata a fost faptul ca existau multi termeni de cautare care nu generau conversii, deoarece nu erau relevanti cu produsele vandute. Acest lucru a fost cauzat de faptul ca nu au fost adaugate cuvinte cheie negative, iar campania s-a optimizat intr-o directie gresita.
2. O campanie in reteaua de cautare – dedicata cuvintelor cheie legate de perioada Pastelui
In momentul in care am facut analiza nu ne aflam in perioada pastelui.
Aici existau o serie de cuvinte cheie intercalate, atat cuvinte cheie care raspundeau la cautari legate de perioada pastelui, dar si cuvinte cheie generale, care erau deja setate in prima campanie.
In mod normal, aceasta campanie ar fi trebuit sa contina doar cuvinte cheie specifice perioadei pascale si sa fie activa inainte si in timpul sarbatorilor pascale pentru o relevanta maxima.
3. O campanie in reteaua de cautare – dedicata cuvintelor cheie legate de perioada Craciunului
Se aplica aceleasi mentiuni ca la campania anterioara.
A fost interesant ca pana in momentul de fata nu a existat nicio campanie care sa foloseasca un feed de produse, care dupa cum bine stim, aduce de cele mai multe ori rezultate fantastice (Shopping Ads / Performance Max).
Implementare Google Ads
Avand in vedere ca am preluat contul fix inainte de “perioada de foc” (adica undeva prin luna noiembrie, luna decembrie fiind perioada optima de vanzari), nu am vrut sa riscam foarte mult, asa ca in loc sa oprim efectiv toate campaniile active si sa facem altele, am ales sa pastram active doua dintre campanii, sa facem o serie de optimizari pe ele si sa pornim in paralel alte campanii noi.
Am facut acest lucru, deoarece in cazul in care am fi oprit campaniile existente si care aveau deja cateva date in spate, iar apoi am fi pornit de la zero alte campanii, era foarte probabil sa pierdem startul perioadei de varf, deoarece o campanie noua dureaza ceva mai mult sa se optimizeze, compartiv cu una care are deja date colectate din trecut.
Chiar daca am avut 4 perioade de sezonalitate care au inclus evenimente si sarbatori diferite, in care a fost necesar sa adaptam mesajele si cuvintele cheie, am avut urmatoarele campanii in cont:
1x Campanie Google Search (dedicata cadourilor de Craciun)
Am facut optimizari pe campania nr. 3 (din cele prezentate mai sus), am introdus cuvinte cheie negative, am imbunatatit textele anunturilor, am setat optimizarea pe “Maximizati valoarea conversiilor”, deoarece obiectivul a fost sa generam comenzi cu sume mai mari si nu am dorit neaparat volum de comenzi, mai ales ca si pe website a fost introdusa conditia ca valoarea minima a unei comenzi sa fie de 750 lei, iar ulterior de 1500 lei.
Pe aceasta campanie am mers cu un buget de pana la 150 lei/zi.
1x Campanie Google Search (cuvinte cheie generale pentru produsele vandute)
Adica, campania nr. 1 pe care am optimizat-o. Pe aceasta campanie am mers cu un buget de pana la 300 lei/zi, deoarece a fost nevoie sa acoperim un volum mai mare de cautari, fiind cuvinte cheie generale legate de produsele vandute.
1x Campanie Google Search (campanie noua cu cuvinte cheie generale pentru produsele vandute)
Unul dintre obiective a fost si optimizarea costului pe achizitie, asa ca am fost nevoiti sa facem in paralel o campanie noua generala in Google Search, chiar daca exista deja una, am explicat ceva mai sus motivul pentru care am ales sa facem asta, si anume sa nu pornim cu o singura campanie in sezonul de foc fara sa aiba optimizari in spate. Insa, pe viitor, vom folosi doar aceasta ultima campanie, deoarece a fost structurata mult mai bine.
Aici am introdus si un set nou de cuvinte cheie, pentru a raspunde la si mai multe cautari. Toate cuvintele au fost adaugate cu potrivire la nivel de expresie pentru a putea optimiza treptat campania, iar ulterior acestea au fost trecute la potrivire ampla, mergand pe obiectiv de Achizitii cu maximizarea valoarea conversiilor.
1x Campanie Performance Max (folosind feed-ul de produse)
Piesa de rezistenta, aproape in orice cont Google Ads, o reprezinta campaniile de tip Performance Max. In aceasta situatie am folosit un feed cu toate produsele, nefiind nevoie sa facem split pe diferite categorii de produse.
Am mers cu un buget de pana la 150 lei/zi in aceasta campanie.
1x Campanie Google Search (cuvinte cheie legate de Valentine’s Day, Dragobete si 1&8 Martie)
In perioada apropiata acestor evenimente, am realizat o noua campanie dedicata acestei perioade, folosind cuvinte cheie specifice, titluri si descrieri care sa se potriveasca si sa fie relevante cu cautarile.
Bugetul a fost de pana la 80 lei/zi.
1x Campanie Google Search (cuvinte cheie legate de sarbatorile pascale)
In perioada apropiata sarbatorilor pascale, am realizat o noua campanie dedicata acestei perioade, folosind cuvinte cheie specifice, titluri si descrieri care sa se potriveasca si sa fie relevante cu cautarile.
Bugetul a fost de pana la 100 lei/zi.
Nota: unele campanii irelevante cu perioada in care am facut promovarea au fost oprite, pentru a optimiza bugetul.
Rezultate Google Ads (toate campaniile din cont)
In perioada 1 noiembrie – 31 decembrie, avem urmatoarele rezultate:
- Buget investit: 27.300 RON
- Achizitii/Vanzari: 405.000 RON
- Cost pe achizitie: 119 RON
- ROAS: 14,85
In perioada 1 – 28 februarie (Valentine’s Day & Dragobete), avem urmatoarele rezultate:
- Buget investit: 4.590 RON
- Achizitii/Vanzari: 23.700 RON
- Cost pe achizitie: 69,5 RON
- ROAS: 5,17
In perioada 1 – 28 martie (1 & 8 Martie), avem urmatoarele rezultate:
- Buget investit: 7.160 RON
- Achizitii/Vanzari: 73.000 RON
- Cost pe achizitie: 81,37 RON
- ROAS: 10,2
In perioada 1 – 30 aprilie (Pastele), avem urmatoarele rezultate:
- Buget investit: 6.890 RON
- Achizitii/Vanzari: 49.900 RON
- Cost pe achizitie: 85,02 RON
- ROAS: 7,24
Implementare Facebook & Instagram Ads
Aici vorbim despre un cont nou de publicitate in Facebook & Instagram Ads, neexistand activitate anterioara, nu putem face o comparatie, dar ne putem raporta la rezultatele obtinute.
Fiind un cont nou, fara istoric, e necesar sa-l trecem prin toate etapele de conversie la inceput. Asta ajuta sa avem o fundatie solida si costuri cat mai mici pentru fiecare eveniment de conversie, iar aici amintim: ViewContent, AddToCart, InitiateCheckout si Purchase.
Chiar daca vom face campanii pe ViewContent, sunt sanse mari sa existe achizitii, deci nu este neaparat un dezavantaj ca pornim cu optimizarea pentru acest eveniment de conversie.
Am pornit cu doua campanii pe obiectiv de Conversii si optimizare pe ViewContent. In una din ele am tintit public corporate pe baza intereselor puse la dispozitie de platforma, iar in a doua campanie am tintit persoane fizice care vor sa ofere un cadou persoanelor dragi.
Ca si tipuri de creative, am testat in paralel 2-3 carusele si 3-4 single images cu design atragator.
Mesajele cheie din reclame au fost orientate spre confortul pe care ti-l poate oferi faptul ca vei comanda online un cadou pentru persoanele dragi, scutind astfel goana prin oras si aglomeratie.
Aceste doua campanii au generat vanzari de 32.902 RON cu un buget de 2.276 RON (ROAS 13,9).
Etapa urmatoare a fost sa implementam si o campanie de retargeting, deoarece website-ul acumula destul de mult trafic mai ales din campaniile Google Ads.
Astfel, existau persoane care adaugau produse in cos, dar nu finalizau comanda. Campaniile de retargeting fiind un instrument bun de a recupera acele cosuri abandonate si pt. a eficientiza bugetul.
Ca idee, aceasta campanie de retargeting a generat vanzari de 43.121 lei cu un buget de 2.718 lei.
Am continuat cu doua campanii optimizate pe Add To Cart, pentru a optimiza costurile si pe acest eveniment de conversie.
Aceste campanii au generat vanzari de 50.553 lei cu un buget de 2.050 lei (ROAS de 24).
Am continuat mai departe cu campanii optimizate pentru Purchase testand mai multe abordari, in diferite perioade, pentru: Valentine’s Day, Dragobete, 1&8 Martie, si pentru Paste.
Rezultate Facebook & Instagram Ads (toate campaniile din cont)
In perioada 10 noiembrie 2022 – 30 aprilie 2023, avem urmatoarele rezultate:
- Buget investit: 19.221 RON
- Achizitii/Vanzari: 190.812 RON
- Cost pe achizitie: 116,5 RON
- ROAS: 9,93
Concluzii
Un business cu sezonalitate crescuta, necesita ceva mai multa atentie si este foarte important sa pregatim din timp cu minim 2-3 saptamani campaniile, poate chiar si sa le pornim, astfel incat sa prindem vanzari ce provin de la acele persoana care comanda din timp produsele dorite.
De asemenea, e nevoie sa adaptam mereu continutul reclamelor, fie ca vorbim doar de niste titluri si descrieri in campaniile Google Ads, cat si vizualurile si mesajele cheie din campaniile Facebook & Instagram.
Magazinul online joaca iar un rol foarte important si ar trebui mereu actualizat in ton cu perioada in care ne aflam cand facem promovarea, mai ales daca vorbim despre evenimente si sarbatori cunoscute, ar fi indicat sa actualizam cel putin banner-ul principal al magazinului online, ca sa fie cat mai relevant cu comportamentul oamenilor, asta ajuta la cresterea ratei de conversie in site.
Feedback din partea clientului